Adriana Istrate a alergat șapte maratoane și șapte ultramaratoane pe toate cele șapte continente în mai puțin de 10 luni, iar pentru asta deține un record mondial. Lumea o numește alergătoare, maratonistă sau ultramaratonistă, dar ceea ce este cu adevărat remarcabil, și poate puțini știu asta, este faptul că Adriana nu a făcut sport deloc până la vârsta de 30 de ani. “Niciodată nu-i prea târziu să ajungi ceea ce ai fi putut să fii”, a spus George Eliot, o filosofie de viață potrivită și Adrianei Istrate, care la 30 de ani intrase într-o depresie ce părea fără ieșire. Era corporatistă, muncea deseori peste program și ajunsese la concluzia că nu făcuse nimic notabil în viața ei. Însă, transformarea avea să înceapă brusc, inspirată de un discurs ținut de Andrei Roșu în cadrul unui eveniment organizat de către banca la care era angajată. Atunci, pe loc, și-a spus: ”de astăzi eu alerg!”. Și a alergat, la început puțin, pentru că se sufoca și nu era obișnuită cu tipul de efort și respirație pe care le presupune alergarea, iar pe urmă, încetul cu încetul, din ce în ce mai mult. A urmat seria fantastică de concursuri ce au făcut-o celebră în lumea sportului. Pe scurt, pare simplu ceea ce a făcut Adriana, dar știm foarte bine că nimic nu vine de la sine în viață. [caption id="attachment_348" align="aligncenter" width="640"]Foto: Radu Cristi Foto: Radu Cristi[/caption] ”Asta am făcut eu și asta încerc să spun oamenilor cu care vorbesc: nu există rețete miraculoase, nu există transformări radicale, există doar pași mărunți și foarte multă muncă pe care trebuie s-o faci indiferent de direcția spre care vrei s-o apuci. Eu nu m-am trezit într-o dimineață maratonistă. Am alergat zeci și sute de ore prin parcuri și pe stadioane”.

Provocarea bicicletei

După ce a încheiat cu succes proiectul maratoanelor și ultramaratoanelor alergate pe șapte continente, Adriana a trecut la o nouă provocare: participarea la un concurs Ironman, care presupune 3,8 km înot, 180 km ciclism și 42 km alergare. Nu știa să înoate și aproape că nu știa să meargă pe bicicletă. A învățat să înoate după trei luni de mers la bazin, după trei luni în care a înghițit zeci de găleți de apă. Pe urmă a început să-și îmbunătățească tehnica, asistată de unul dintre cei mai buni antrenori de triatlon din România, Flabio Carmona. Iar lecțiile i-au fost de un real ajutor: a terminat primul ei concurs de triatlon - Fără Asfalt, iar ulterior primul concurs Half Ironman (1,9 km înot, 90 km ciclism, 21 km alergare). La Fără Asfalt s-a urcat pe bicicletă după o pauză de peste 30 de ani. Practic, a reînvățat să meargă pe bicicletă la acest concurs de triatlon offroad, ce are un traseu de peste 30 km, în mare plat, dar și cu zone tehnice, urcări sau coborâri periculoase, mai ales pentru un începător. A concurat pe o bicicletă închiriată, despre care nu știa nimic. Nu știa nici măcar cum se schimbă vitezele, nici n-a încercat așa ceva. În acea zi limitele i-au fost testate dincolo de orice și-ar fi imaginat. De parcă nu i-ar fi fost destul de greu, a început și ploaia. A luat nenumărate căzături, a fost nevoită să meargă pe lângă bicicletă, pe care o împingea prin noroiul cleios. A fost tentată să renunțe, dar voința și experiența câștigată în timpul ultramaratoanelor au ajutat-o să treacă peste obstacole. N-a contat că a terminat concursul pe ultimul loc, mai importantă a fost experiența.

A urmat un concurs Half Ironman

”N-aș mai participa la un concurs de triatlon offroad”, ne-a spus Adriana Istrate. Scopul ei era un concurs Ironman (mai are patru luni de pregătire), iar pentru asta îi trebuia o bicicletă de șosea. A găsit-o la Moș Ion Roată, model Felt Z85 și s-a împrietenit pe loc cu ea. ”O cheamă Miss Pisicovici și ne înțelegem de minune”. A fost atât de emoționată când a cumpărat cursiera, încât a mers pe jos, pe lângă bicicletă, de la magazinul Moș Ion Roată, din Ștefan cel Mare până în Berceni. ”Nu știam nici cum se schimbă vitezele atunci”. 16105660_604448619763339_8261155643199853641_n Acum are la activ un concurs Half Ironman. Acum știe cum se schimbă vitezele. A participat în 2016 la Half Ironman Budapesta, o cursă pe care a numit-o ”incredibilă”. Era îngrijorată că nu se va încadra în timpul limită impus de organizatori pentru proba de bicicletă, dar a trecut cu bine și peste această provocare, chiar dacă nu-și echipase cursiera cu aerobaruri sau pedale cu prindere specială de pantofi. ”Pentru mine era important să termin, mai ales în condițiile în care cumpărasem bicicleta cu două luni înainte”, își amintește Adriana. A terminat cursa după 7h23m: 54 de minute la înot, trei ore și 49 de minute la bicicletă și două ore și 24 de minute la alergare. Se antrenează în fiecare zi pentru concursul de triatlon Ironman, iar până acum cea mai lungă distanță pe care a parcurs-o cu bicicleta este de 90 km. Dacă anul trecut pedala cu o medie de 22-25 km/h, anul acesta este determinată să-și îmbunătățească viteza - a și început un nou program de antrenament pentru asta. Noi îi urăm succes și suntem convinși că Adriana va fi ajutată din plin de cursiera Felt, care va face față oricăror exigențe sportive.