Echipa Sky a avut nu mai puţin de patru ciclişti între primii opt clasaţi în etapa de contratimp de sâmbătă, din Turul Franţei, pe traseul de 14 km de la Dusseldorf. Geraint Thomas a câştigat etapa, iar Chris Froome a obţinut un avans de peste jumătate de minut faţă de principalii săi rivali. O contribuţie importantă pentru aceste performanţe a avut-o şi Castelli, celebrul producător mondial de echipamente de ciclism. Cicliştii Sky au purtat în timpul contratimpului un nou costum Castelli, dotat cu o croială specifică la nivelul umerilor şi braţelor, model proiectat să acţioneze ca un generator de vortex, care permite aerului să treacă mai lin de-a lungul corpului. 104th Tour de France 2017 Stage 1 (ITT) - Düsseldorf › Düsseldorf (14km)

Foto: Cyclingtips.com. Sursa foto

Unii specialişti au estimat că cicliştii care au folosit aceste costume au câştigat între 18 şi 25 de secunde. Au existat şi voci care au spus că aceste costume ar fi ilegale, iar comisarii UCI chiar au cercetat echipamentele, fără să găsească vreun aspect care să pună echipa Sky în afara regulamentelor.

Costumul, care poartă numele de BodyPaint 4.0 Speed Suit, nu este încă disponibil publicului larg. A fost proiectat de către Castelli împreună cu echipa Sky, Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie şi Luca Oggiano, unul dintre cei mai buni experţi din lume în îmbrăcăminte aerodinamică.

Pentru acest costum s-a muncit mai bine de un an, la testarea lui folosindu-se nenumărate materiale şi teorii inovatoare, specialiştii petrecând sute de ore în tunelul de vânt.

Costumul folosit de echipa Sky a fost proiectat astfel încât ciclistul să simtă un avantaj la o viteză de peste 50 km/h, la viteze mai mici putând chiar să îngreuneze înaintarea.

Castelli investeşte anual aproximativ 4-5% din cifra sa de afaceri în departamentul de cercetare-dezvoltare.