Bicicletele fat bike Felt. Ce sunt şi la ce sunt bune?

Să începem cu definiţia. Ce sunt bicicletele fat (grase)? Sunt biciclete cu anvelope supradimensionate, de obicei de 3.7 inch sau chiar mai mari şi cu jante de 44mm sau mai mari, gândite să ruleze fără probleme pe suprafaţă instabilă cum ar fi zăpadă sau nisip.

Bicicletele fat bike au fost inventate pentru a fi de folos în special iarna, pe poteci de pădure, pentru concursuri în zona Alaska şi nu în ultimul rând pentru ture prin deşertul din New Mexico. Sunt biciclete foarte versatile capabile să meargă peste orice teren cum ar fi zăpadă, nisip, deşert, mlaştini şi noroi. La fel de bune sunt însă atunci când trebuie să meargă şi pe teren obişnuit offroad.

Părerea generală este că aceste biciclete „grase” sunt o invenţie recentă însă primele atestări ale acestei biciclete sunt încă din 1980 când o astfel de bicicletă a fost folosită pentru a se traversa deşertul Sahara. Bicicleta era echipată cu o pereche de anvelope prototip Michelin.

Este drept însă că abia recent fabricanţii de biciclete au reinventat şi relansat acest tip de bicicletă întrucât iarna este mult mai dificil de folosit o bicicletă cu anvelope normale înguste. Iar succesul nu s-a lăsat aşteptat. Odată cu apariţia zăpezii în SUA şi vestul Europei din ce în ce mai mulţi ciclişti folosesc astfel de biciclete în sezonul rece.

Însă bicicletele fat nu se limitează doar la mtb aşa cum fac majoritatea modelelor de pe piaţă. Felt este una din cele mai versatile mărci. În plus faţă de clasicele biciclete fat mtb, Double Dee 30 şi 70, Felt oferă şi 3 opţiuni de fat bike pentru oraş: Felt Speedway 2SP, Felt Float 3SP şi Felt El Nino 1SP.

Felt Speedway cu două viteze dispune de un design cu adevărat de excepţie! Inspirată din lumea motocrosului şi pistei ovale Speedway 2SP dispune de un cadru jos şi agresiv care impune ciclistului o poziţie super agresiva şi o imagine rapidă. Preţul este de 3.610 lei.

Felt Float cu trei viteze reprezintă combinaţia perfectă dintre cruiser şi fat bike. Este o bicicletă care pur şi simplu „pluteşte” peste teren. Cadrul este construit din aluminiu, jantele de 80mm sunt perforate pentru a reduce greutatea totală, iar furca este din oţel CrMo. Cele 3 viteze vor permite să parcurgi orice fel de teren. Preţul este de 3.460 lei.

Felt El Nino cu o viteză este un fat bike care face imposibilul posibil. Construit din aluminiu la care s-a adăugat o frână spate pe disc, El Nino te va purta ca gândul prin oraş oriunde ai treabă. Preţul este de 3.360 lei.

Felt Double Dee 30 este un mountain bike cu roţi de 26 inch. O adevărată bicicletă fat cu jante perforate de 80 mm şi anvelope de 26x4. Bicicleta poate trece peste orice teren şi în orice condiţii. Cadrul bicicletei este din aluminiu, iar furca este hidroformată. Transmisia oferă 20 de viteze Shimano XT, iar oprirea este asigurată de frânele hidraulice Shimano Deore. Preţul este de 6.410 lei.

Felt Double Dee 70 se situează puţin mai jos în gamă însă oferă aceeaşi distracţie pe două roţi! Cadrul din aluminiu şi furca hidroformată contribuie semnificativ la agilitatea bicicletei în timp ce anvelopele de 26x4 şi jantele late contribuie la confort. Cu Double Dee 70 vei avea 27 de viteze Shimano Alivio şi frânare pe disc Tektro. Preţul este de 4.840 lei.

Bicicletele fat bike Felt vor fi disponibile în România începând din februarie 2015 pe baza unei comenzi prealabile şi achitând un avans de 10%. Livrarea bicicletelor se face în maximum 3 săptămâni de la primirea avansului.