Toamna se poartă mânecă lungă. Transparente, Sublime şi Alpha de la Castelli

Toamna a sosit însă asta înseamnă că imediat trebuie să treci la echipamentul de iarnă sau poţi încă purta tricouri cu mânecă lungă? Evident depinde de locul unde trăieşti însă dacă nu este nici prea cald nici prea frig iată un ghid despre echipamentul de toamna. Să începem cu mâneca lungă.

Pentru început să clarificăm diferenţele dintre Transparente şi Alpha. Transparente este tricou sau jachetă? Este o întrebare legitimă însă, în comparaţie cu materialul standard flauşat din care sunt fabricate în general astfel de echipamente, Transparente este cu mult mai uşor.

Castelli Sublime cântăreşte 215g, Transparente 334g şi Castelli Alpha are 265g. Comparate cu un echipament standard acesta este cu 119g mai uşor per mărime, echivalentul greutăţii unui tricou de vară.

Castelli Trasparente foloseşte pe faţă materialul Windstopper X-lite Plus. Acest lucru practic elimină necesitatea folosirii unei veste. Însă Trasparente duce confortul un pas mai departe şi foloseşte acest material în jos pe partea superioara a mâinilor şi pe de-a lungul umerilor. Interesant este faptul că spatele şi antebraţul sunt realizate dintr-un material tradiţional care permite corpului să-şi regleze singur temperatura, mai bine decât în cazul protecţiei totale oferite de o jachetă sau tricou.

Acest lucru este bun întrucât tu poţi pedala în forţă şi beneficia de protecţie însă nu te vei supraîncălzi. Echipamentul poate fi folosit cu succes de la 6 la 18 grade în funcţie de ce strat de bază ai îmbrăcat. Aşadar versatilitatea ia note mari aici.

Castelli Alpha este într-un fel succesorul spiritual al lui Transparente. Între Sublime şi Alpha adaugi doar 50 grame însă o poţi folosi la temperaturi mult mai joase, 8 grade, în comparaţie cu un tricou care merge până la 15 grade.

Castelli Sublime, sau orice alt tricou de acest tip, face parte din sistemul tradiţional al straturilor de haine. Schimbă stratul de bază, mai obţii câteva grade în minus, adaugă o vestă, mai scazi câteva grade, transformă vesta într-un Softshell şi probabil vei putea pedala la şi 5-7 grade în comparaţie cu situaţia iniţială când echipamentul permitea o temperatura mai mare, de 15 grade.

Aşadar Alpha este o foarte performantă soluţie. De la marginea aderentă care-ţi înconjoară mijlocul şi permite echipamentului să se mişte pe bicicletă odată cu corpul tău, la opţiunea de Windstopper 150 care oferă cel mai bun echilibru între protecţie, permeabilitate şi greutate.

Pe post de tricou cu mânecă lungă acesta este călduros şi aici se vede cel mai bine avantajul utilizării unui „scut” frontal. De multe ori când pedalezi singurul mod de a te răcori este să-ţi desfaci tricoul. Însă Prosecco Stratus oferă echilibrul între forţa cu care vântul îţi loveşte pieptul, lucru important mai ales atunci când primul strat de haine este umed din cauza efortului, şi modul prin care materialul preia umezeala departe de corp atunci când tricoul este închis.

Aşadar pe care să îl alegi? Ei bine, dacă te cunoşti şi ştii că te încingi repede atunci Alhpa ar putea fi singura jachetă/tricou de iarnă de care vei avea nevoie. La acesta mai poţi adăuga la nevoie o jachetă şi mai groasă atunci când ieşi la pedalat la zero grade. Fiind doar cu puţin mai grea însă oferind o zonă mai largă de utilizare jacheta permite mult mai multa versatilitate şi mai puţine şanse de a ţi se face frig sau prea cald în timpul antrenamentelor. Folosind un strat de bază mai gros sau mai subţire vei putea sa-ţi reglezi zonele de lucru.

Transparente dispune de o croială puţin diferită, este mai largă însă doar cu puţin mai puţin versatilă. Practic Transparente are cel puţin 3 sezoane de când este pe piaţă, iar asta se vede în evoluţia pe care produsul o are.