Ghid echipament de vară pentru doamnele şi domnişoarele bicicliste

Odată cu sosirea anotimpului cald nu mai putem folosi la fel de uşor echipamentul de ciclism utilizat în timpul iernii. Nu este nici un secret că echipamentul de iarnă, chiar dacă aparent e subţire la atingere, este fabricat din materiale şi fibre speciale care îl fac deosebit de călduros şi rezistent la vânt şi ploaie.

Vara trebuie să ne înnoim garderoba cu echipament gândit special pentru temperaturi înalte, cu echipament fabricat din fibre care conduc transpiraţia mult mai eficient de la suprafaţa pielii spre exterior. Este ştiut faptul că echipamentul din poliester pentru ciclism se usucă extrem de repede când faci o pauză. În felul acesta nu-ţi va fi frig chiar dacă vântul bate puternic. Partea frumoasă este că producătorul italian Castelli dispune de o gamă profesională completă de echipament ciclism pentru doamne şi domnişoare atât profesioniste cât şi amatoare.

Stratul de bază

Începem cu începutul şi fiind încă primăvară este posibil să mai fie nevoie ocazional de o bluză suplimentară de purtat pe dedesubtul tricoului principal de ciclism. Este vorba de stratul de bază purtat direct pe piele care, fiind fabricat din fibre speciale, drenează excelent transpiraţia spre exterior.

Spre exemplu Castelli Flanders Warm este o bluză de corp fabricată din material SottoZero Fleece Multi-denier 100% poliester. Cusăturile Flat-lock te asigură că vei putea purta confortabil încă un tricou normal pe deasupra acestei bluze. Pentru şi mai mult confort Castelli Flandres este prevăzut cu plasă la subraţ. Greutatea este de aproximativ 103 grame, iar temperatura recomandată la care poţi utiliza acest articol este intervalul -5 până la 8 grade Celsius.

Pantaloni

Pantalonii recomandaţi a fi folosiţi când eşti pe bicicletă sunt de trei tipuri: scurţi, trei sferturi sau lungi. Fiecare se simte mai bine folosind altceva însă toţi aceşti pantaloni au în comun materialele textile speciale Castelli şi bazonul extrem de confortabil KISS Air Donna respectiv KISS 3 Donna.

Castelli Evoluzione oferă confortul unui pantalon scurt în timp ce Castelli Illumina Knicker dispun de protecţia unui pantalon trei sferturi. Pentru vreme mai rece avem şi pantalonii lungi Castelli Illumina fabricaţi din ţesătura Castelli Thermoflex care menţine căldura însă fără a provoca supraîncălzire.

Tricou

Revenind la partea de sus a trunchiului tricourile Castelli ar trebui să fie nelipsite din garderoba oricărei cicliste. Nu doar datorită designului deosebit ci mai ales mulţumită performanţelor pe care le oferă în managementul confortului. Castelli Promessa şi Castelli Climbers sunt fabricate din materiale extrem de uşoare precum Stratus Plus şi StradaPro 3D ce asigură suport buzunarelor de spate şi protecţie UPF 16. Însă tricourile dispun de materiale diferite în funcţie de zonă. Spre exemplu Climbers prezintă ţesătura Flusso 3d în partea din faţă şi pe umeri pentru a menţine greutatea redusă a tricoului. Nu în ultimul rând transparenţa este rezolvată elegant mulţumită bustierei integrate. Aceste tricouri le poţi folosi cu încredere până la temperaturi de 37 grade.

Tot la capitolul mânecă scurtă există tricoul Castelli Amore FZ fabricat din ţesătura Prosecco Strada Donna. Aceasta oferă echipamentului în acelaşi timp şi o robusteţe delicata, dar şi aerisire performantă Amore putând fi folosit fără probleme şi la temperaturi de 35 grade.

Maiou / Top

Dar vara se pot atinge temperaturi şi de peste 40 de grade, iar pe bicicletă făcând efort aceste temperaturi ridicate pot fi resimţite într-un mod neplăcut dacă echipamentul folosit nu funcţionează corect. Pentru aceste situaţii există maiourile Castelli Bellissima Wonder. Acest top a fost gândit pentru curse de lungă distanţă, fiind prevăzut cu 3 buzunare în spate. Construcţia acestui articol dispune de sutienul cu burete detaşabil care transforma Bellissima Wonder în echipamentul universal.

A doua opţiune este Castelli Regina care şi acesta dispune de sutien integrat. Mai mult există şi un fermoar scurt ce poate fi folosit când este nevoie de o aerisire suplimentară. Gândit iniţial pentru triatlon şi alergare Castelli Regina s-a dovedit a fi la fel de eficient şi în ciclism.

Mânecă lungă

Însă şi vara există suficiente momente când temperatura nu permite utilizarea unui echipament prea sumar. Pentru aceste situaţii există tricourile cu mânecă lungă Castelli Fiore FZ fabricat din material Warmer, un poliester dens ce blochează vântul, dar care elimină transpiraţia. Cele 3 buzunare de la spate sunt oricând de folos, iar fermoarul lung YKK reprezintă garanţia unei utilizări infinite.

Mănuşi

Protecţia mâinilor este întotdeauna oferită de mănuşile fără degete vara. Mănuşile Castelli sunt printre cele mai complexe articole vestimentare întrucât ele trebuie să ofere şi protecţia necesară, dar şi confort în acelaşi timp. Spre exemplu Castelli S.Uno Glove dispune de o palmă Ultrasuede® cu căptuşeală din spumă în timp ce Castelli Tempo V dispune de o construcţie minimală cu pernuţe pe palmă.

Cap

Tot pentru momentele mai puţin călduroase ale verii există şi căciuliţa Castelli Viva Donna Skully ce se poartă pe sub cască. Aceasta oferă protecţia necesară atunci când aerul rece trece prin fantele de ventilaţie ale căştii. Ţesătura Thermoflex asigură căldura în timp ce cusăturile aplatizate asigură confortul.

Încălzitoare

În cazul în care trebuie să plecăm la antrenament însă condiţiile meteo sunt nesigure este recomandat să avem la noi o pereche de încălzitoare pentru mâini şi picioare. Nu se ştie niciodată când avem nevoie de ele. Sau dimpotrivă, plecăm dimineaţa cu ele instalate, iar mai târziu în cursul zilei, dacă se face prea cald, le putem rula sau da jos complet şi păstra în buzunarele de la spate. Încălzitoarele Castelli Lycra pentru mâini şi picioare sunt fabricate din Affinity Lycra® ce le conferă atât confortul necesar cât şi protecţia de care ai nevoie. Nu în ultimul rând aceste articole pot fi folosite şi drept protecţie împotriva razelor ultraviolete în zilele exagerat de însorite.

Şosete

Nu în ultimul rând şi picioarele au nevoie de protecţia lor. Pentru aceasta avem şosetele Castelli fabricate şi ele din materiale prietenoase cu pielea corpului. Castelli Free 3 dispun în construcţie de fir antibacterial Meryl Skinlife® şi plasă Diaphanous la gleznă şi pe partea superioară pentru un confort excelent, în timp ce şosetele Castelli Velocissimo 6 dispun de o bandă de suport a piciorului din elastic de mare densitate, dar şi de un vârf cu cusături tip flat-seam pentru cel mai bun confort posibil în timpul pedalatului.