GRAPHENE – materialul miraculos folosit la anvelopele Vittoria şi căştile Catlike

Poate sună clişeu însă Graphen-ul este într-adevăr un astfel de material care nu ar trebui să existe în mod normal. Dar să vedem mai întâi un scurt istoric şi cum s-a descoperit acest material revoluţionar.

Graphene vine de la grafit pe care îl regăsim în mina creioanelor. Aparent un material atât de banal acesta face minuni când este prelucrat şi integrat în materialele existente în viaţa de zi cu zi. Descoperirea sa s-a făcut accidental când s-a încercat colectarea repetată a unui strat subţire de grafit cu ajutorul unei benzi adezive de scotch.

Proprietăţile Grephenului sunt cât se poate de miraculoase:

-          Suprafaţă enormă – 1 gram înseamnă aproximativ 2.630 m2 care pot facilita orice proces chimic;
-          Rezistenţă mecanică ridicată – aproape de 200 de ori mai rezistent decât oţelul;
-          Conductivitate termică ridicată – de peste două ori mai mare decât a diamantului;
-          Densitate mică – jumătate cât cea a aluminiului;
-          Elasticitate ridicată – de 6 ori mai mare ca cea a oţelului;
-          Conductivitate electrică ridicată, transparenţă, greutate redusă, flexibilitate, şi rezistenţă mecanică.

Ce înseamnă acest lucru pentru anvelopele Vittoria? În primul rând o rezistenţă extrem de mare, de 200 de ori mai mare decât a oţelului şi de 6 ori flexibilitate mai mare decât a oţelului. Utilizarea Grephenului în anvelopele Vittoria înseamnă aderenţă mai mare, viteză mai mare, rezistenţă mai mare la pană şi o rezistenţă generală mai mare.

Dacă până acum totul nu părea suficient de miraculos, află că noile anvelope Vittoria la care s-a folosit Graphene sunt şi inteligente. Compuşii din alcătuire devin mai tari sau mai moi în funcţie de acţiunile ciclistului. Dacă ciclistul merge drept cauciucul este mai tare oferind o rezistenţă mică la înaintare. Însă daca ciclistul frânează sau virează compuşii se înmoaie, iar anvelopa oferă aderenţă sporită.

Într-un test recent realizat de compania independentă Wheel Energy – Finlanda, noua anvelopă Vittoria Corsa Speed TLR a depăşit 4 dintre cele mai cunoscute anvelope din lume într-un test în tunelul aerodinamic, la viteza de 50 kmh. Vittoria Corsa Speed TLR a avut un avans de 32 secunde faţă de Continental, 33 secunde faţă de Veloflex, 51, 5 secunde faţă de Specialized şi 60 secunde faţă de Schwalbe.

Vittoria foloseşte însă noul Graphene şi la anvelopele pentru mountain bike. Utilizat în aceste cauciucuri Graphen-ul înseamnă o rezistenţă semnificativ mai mare a profilului, uzură mai mică şi aderenţă mai bună pe suprafaţă udă.

Graphenul poate fi însă folosit şi la multe alte produse. Spre exemplu vârful de gamă, casca Catlike Mixino, are în componenţă Nano Graphen lucru care o face mult mai rezistentă fără a-i mări greutatea.