De azi îţi poţi asigura bicicleta!

​De cate ori nu ti-ai dorit ca bicicleta ta, valoaroasa din indiferent ce motiv, sa aiba un colac de salvare suplimentar fata de lantul antifurt care nu este totusi 100% infailibil impotriva hotilor. Companiile de asigurari s-au tot ferit sa ofere servicii de asigurare pentru biciclete din varii motive insa de astazi avem si acest serviciu disponibil.Mos Ion Roata si Grawe Romania si-au unit fortele pentru a oferi biciclistilor liniste sufleteasca atunci cand isi lasa bicicleta nesupravegheata. 


Asigurarea acopera, conform conditiilor de asigurare, furtul bicicletei (noi sau second hand), inclusiv partile componente. Nu se asigura accesoriile cum ar fi: genti si huse pentru bicicleta, scaune de copil, sticle, pompe, cosuri si accesorii electronice precum: ciclocomputere, sisteme navigatie, telefoane, player MP3, radio etc.


Asiguratorul plateste despagubiri pentru furtul bicicletei sau deposedarea utilizatorului acesteia prin talharie limitata doar pe teritoriul Romaniei. Ce trebuie sa faci inaintea aparitiei evenimentului asigurat? La parcarea bicicletei, utilizatorul trebuie sa se asigure ca si-a luat toate masurile de siguranta obisnuite, mai ales in timpul noptii sau pentru perioadele indelungate de neutilizare.


In stare de repaus, bicicleta trebuie blocata cu un dispozitiv antifurt functional. Dispozitivul antifurt trebuie sa asigure cadrul, roata din spate si corpul de care este asigurata bicicleta. Corpul de care este asigurata bicicleta trebuie sa fie solid, sa nu poata fi smuls sau taiat cu usurinta. Acest lucru poate fi omis doar daca bicicleta este parcata in mod corespunzator intr-o incapere incuiata care este utilizata exclusiv de utilizatorul bicicletei sau de membrii familiei acestuia sau de alte persoane ce traiesc in aceeasi gospodarie.


Atunci cand bicicleta se afla intr-o incapere incuiata a unei unitati de cazare este suficient ca dispozitivul antifurt sa asigure doar cadrul bicicletei si roata din spate. Ce trebuie sa faci in cazul producerii evenimentului asigurat? Contractantul asigurarii trebuie sa ia urmatoarele masuri:


Sa notifice imediat autoritatile competente (postul local de politie) din zona unde s-a petrecut fapta, precizand seria inscrisa pe cadrul bicicletei;


Sa notifice asiguratorul in scris, in termen de 48 de ore, printr-o descriere exacta a faptelor si a masurilor luate.


Asiguratul este obligat sa ajute la stabilirea persoanei vinovate si recuperarea bicicletei furate. Asiguratul trebuie sa depuna la dosarul de dauna procesul verbal de la politie si o cerere de despagubire. Despagubirea in cazul in care suma asigurata este mai mica decat valoarea de achizitie a unei biciclete noi, la calculul valorii despagubirii se va lua in considerare suma asigurata.


Pentru bicicletele noi valoarea despagubirii se calculeaza ca fiind egala cu suma asigurata minus fransiza. Pentru bicicletele second-hand, valoarea despagubirii se calculeaza ca fiind egala cu suma asigurata minus uzura minus fransiza.


Uzura se calculeaza astfel:

Utilizarea pana la un an - nicio diminuare,
Pentru fiecare an suplimentar sau o parte a acestuia - 10%,
Dar nu mai mult de -  50% din valoarea asigurata.

La calculul de mai sus se ia in considerare momentul achizitiei de nou a bicicletei (de catre asigurat sau de catre un proprietar anterior). Despagubirea calculata conform celor precizate anterior va fi redusa cu valoarea fransizei de 20%.

Asiguratorul nu achita despagubiri in cazul in care:

Asiguratul este victima unui abuz de incredere privind bicicleta asigurata;

Prejudiciul este cauzat in timpul unor evenimente sau conditii speciale. Astfel de evenimente sau conditii speciale sunt considerate: tulburarile civile, razboaiele, cutremurele, inundatiile, accidentele nucleare si consecintele acestora;

Evenimentul asigurat este cauzat de o persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu asiguratul sau cu utilizatorul ori i s-a permis accesul in gospodarie de catre una dintre persoanele amintite anterior.

Datele necesare emiterii unei polite de asigurare:

Datele asiguratului (cumparatorul bicicletei): nume, prenume, CNP, numar de telefon, adresa de email; datele obiectului asigurarii: tip/model bicicleta, serie cadru; suma asigurata; Prima de asigurare = suma asigurata *cota de prima; Perioada asigurata = un an, incepand cu ora 0,00 a zilei urmatoare emiterii politei. Durata contractului Contractul de asigurare este incheiat pe un an; exista posibilitatea prelungirii contractului cu cate un an.

Suma asigurata reprezinta valoarea bunului asigurat, calculat astfel:

Pentru bicicletele noi, cand la incheierea politei se prezinta factura de achizitie, suma asigurata este reprezentata de valoarea bicicletei inscrise pe factura, dar nu mai mare de 1.500 Euro (6.750 Ron).

Pentru bicicletele second –hand, suma asigurata este reprezentata de valoarea declarata de asigurat, dar nu mai mare de 1.000 euro (4.500 de lei).

Prima de asigurare

Prima de asigurare minima acceptata pentru asigurarea bicicletelor pentru riscul de furt corespunde unei cote de prima de 10% din suma asigurata. Prima de asigurare minima este de 20 € (90 lei).

Reinnoirea politei

La reinnoirea politei pentru inca un an, se acorda o reducere de prima de 5% din prima calculata pentru anul anterior, in cazul in care nu s-au avizat sau platit daune.

Inspectia de risc

La emiterea politei de asigurare este necesara inspectia de risc. Sunt necesare fotografii de ansamblu a bicicletei dar si fotografii de detaliu care sa surprinda componentele bicicletei si seria inscrisa pe cadru. Aceste fotografii vor fi facute deColaborator.

In cazul in care asigurarea se incheie prin magazine on-line, clientul va fi raspunzator de efectuarea fotografiilor acesta trebuind sa surprinda in fotografiile facute si un detaliu care sa probeze data efectuarii fotografiei (data trecuta in aparatul de forografiat, un telefon mobil in care sa fie vizibila data, etc).

Polita va fi emisa doar dupa verificarea fotografiilor de catre reprezentantii Asistentului in Brokeraj si confirmarea sumei asigurate de catre acestia. Singura exceptie in care nu se solicita fotografii este cazul in care data incheierii asigurarii este aceeasi cu data facturii de achizitie de nou din magazinele specializate.